You Are Here: Home» Premierek » Börni, az eszelős temetős

Aki Richard Linklater (az imádnivaló Mielőtt felkel a Nap és a még imádnivalóbb Mielőtt lemegy a Nap rendezőjének) új filmjére nem az alkotó figyelemre méltó életműve, hanem a félrevezető magyar cím és a műfajmegjelölés (komédia) alapján ül be valószínűleg csalódni fog. A Bernie (mi maradnánk inkább az eredeti címnél) ugyanis nem egy helyzetkomikumokra épülő, jópofa poénokkal telepakolt B-kategóriás vígjáték (amilyenekben a címszerepet játszó Jack Black egyébként hajlamos feltűnni, most viszont végre megvillantja a tehetségét), hanem egy nagyon is komoly morális kérdéseket feszegető sorsdráma. Ha bármi mosolyognivaló van a Bernie-ben, az a szeretetteljesen és semmiképpen nem bántón ironikus kritikai attitűd, amivel Linklater megrajzolja a mindenkori texasi ember portréját.

Az író-rendező legújabb filmjéhez egy újságcikk szolgáltatta az ötletet. Néhány éve egy álmos texasi városkában, Carthage-ben történt ugyanis, hogy egy bizonyos Bernie Tiede, a carthage-i lakosok (főleg az istenfélő nyugdíjas asszonyságok) által körülrajongott, autisztikus vonásokat mutató temetkezési vállalkozó hirtelen felindulásból megölte barátját és pártfogóját, a rigolyás Marjorie Nugentet, és közel fél évig élt (és jótékonykodott bőkezűen) a hűtőládába rejtett dúsgazdag özvegy pénzéből. Az esetből – ami érthető módon felkavarta az állóvizet a városban, állásfoglalásra késztetve a texasiakat – Linklater egy dokumentumfilmes precizitásával és elhivatottságával kanyarintott sajátos Bűn és bűnhődés-történetet a fókuszban Káin és Ábel óta feszítő, örök kérdéssel: kiolthatja-e egy ember a másik életét, még ha az adott pillanatban jogosnak is érzi a tettét.

Bernie amerikai vígjáték, 104 perc, 2011 [12 éven aluliak számára a megtekintés nagykorú felügyelete mellett ajánlott]
Bernie egy temetkezési vállalkozónál dolgozik, és a légynek sem ártana, de amikor összejön egy elviselhetetlen özveggyel, a nő úgy kiborítja, hogy hátba lövi puskával.
rendező: Richard Linklater
színész: Jack Black, Shirley MacLaine, Matthew McConaughey
Forgalmazza: Parlux Entertainment
Bemutató: 2012. december 13.

Linkek
Tags: Premierek

0 megjegyzés

Leave a Reply