You Are Here: Home» Premierek » Alpok

Elhunyt egy közeli hozzátartozója? Ne csüggedjen! Néhány hétre béreljen valakit az Alpok társaságtól, aki a kezdeti nehéz időkben helyettesíti elveszített apját, anyját, lányát stb., és segít feldolgozni a veszteséget.
 
Ebbe az első blikkre abszurd alaphelyzetbe csomagolva mesél Giorgos Lanthimos korunk társadalmáról, az emberi kapcsolatok sekélyességéről, önazonosságról és (na még egy divatos jelenség!) az elidegenedésről. Mentségére legyen mondva, a vállalását legalább következetesen végigviszi, és a nézőre hagyja a válaszokat.

Lanthimos eddigi munkásságának megítélése nem egyértelmű. A Kynodontas című mozija körüli felhajtást sokan nem értették – az angolul Dogtooth címmel fesztiváloztatott darab, miután 2009-ben elnyerte a fődíjat az Un Certain Regard szekcióban Cannes-ban, két évvel később a legjobb idegen nyelvű filmnek járó Oscar-díjért versenghetett (ami végül Susanne Biernél landolt az Egy jobb világért). Hasonlóan vegyes fogadtatásban részesült legújabb munkája, a szintén Efthymis Filippou-val közösen írt, ugyancsak húsbavágó témát boncolgató, egyetemes filozófiai, egzisztenciális és társadalmi kérdésekre reflektáló Alpok is, amit tavaly a Velencei Filmfesztiválon a forgatókönyvéért méltattak, de esélyes volt az Arany Oroszlánra is.

Ki tudja, hogy a Lanthimos köré szórt dicsfény mennyire szól a (film)világ Görögországgal szembeni szolidaritásáról – a kérdésre a választ valószínűleg majd az idő adja meg. Ha ügyesen játszik a lapokkal, az író-rendezőnek megvan rá az esélye, hogy előbb-utóbb valóban egy nagyformátumú, szuverén, világteremtő alkotót üdvözöljünk benne – de nekünk egyelőre nem elég meggyőző.

Alpeis görög filmdráma, 93 perc, 2011 [12 éven aluliak számára a megtekintés nagykorú felügyelete mellett ajánlott]
Egy furcsa csoport, furcsa szabályrendszerrel. Üdv a görög Harcosok klubjában!
rendező: Giorgos Lanthimos
színész: Aris Servetalis, Johnny Vekris, Stavros Psyllakis
Forgalmazza: Vertigo Média
Bemutató: 2012. december 13.

Linkek
Tags: Premierek

0 megjegyzés

Leave a Reply