You Are Here: Home» Hírek » A női sorsok és a háború a Mediawawe-en

A tavalyi évhez hasonlóan ismét a komáromi Monostori Erődben rendezik meg a Mediawave nemzetközi film- és zenei seregszemlét április 30-tól május 4-ig. Mivel a szervezők a közösségteremtést tűzték ki legfőbb célul, az eddigi években fesztiválként emlegetett program nevét együttlétre változtatták.

Két téma, a nőiség, valamint a kisebbségi és a háborús filmek kiemelten jelen lesznek az április 30. és május 4. között zajló fesztivál programjában, így a magyar filmek között is külön kategória jut nekik a Magyar Nőiség, valamint a Magyar Háborús Dokumentumfilmek csoportjával. Emellett hangsúlyt kapnak a nemzetközi és a speciális és tematikus filmprogramok kategóriájában, valamint a zenei kínálatban egyaránt.

A rendezvény magyar programjába 76 film került stílusok szerinti és tematikus válogatásban: így filmrészleteket és előzeteseket, 37 kisjáték-, 12 animációs-, 2 tánc-, 4 zenei- és 21 dokumentumfilmet láthatnak a nézők.

A Magyar Kisjátékfilmek két, a Keresd a nőt és a Rövid mesék címmel jelzett kategóriát ígérnek. Előbbiben vetítik Görögh Árpád holland-magyar koprodukcióját A róka megszelídítését, amelyben A kis herceg és Shakespeare makrancos hölgye találkozik a francia új hullámmal. Emellett a témák között helyet kap többek között a technika múlt és jövő, az itthon-távol problémakör, valamint a roma integráció is.

A nemzetközi filmek 88 alkotással várják a közönséget, akiknek számos európai valamint mexikói, brazil, kínai, kazahsztáni, izraeli, japán, szingapúri, argentin, iráni és brazil alkotótól származó filmet vetítenek. Az alkotásokat 78 ország 1275 nevezéséből válogatta ki az előzsűri stílusok szerint, így 5 játék-, 28 kisjáték-, 22 animációs-, 11 kísérleti-, 8 zenei- és 14 dokumentumfilm kerül vászonra. A Kisjátékfilmek 1. – Fiatal perspektívák kategóriában érdekes élményt ígér Stephan Ganoff die Kakerlake című 17 perces műve, amely a különböző kultúrájú emberek találkozását mutatja be egy Bulgáriában játszódó történettel. Emellett itt is külön kategóriát szentelnek még a A háborúnak vége?, valamint a Nősztorik tematikájában készült alkotásoknak.

Izgalmas zenei programot ígérnek továbbá a szervezők: az idén ismét a Mediawave-en zenél Iva Bittová cseh hegedűművész, valamint Leena Conquest amerikai énekesnő, aki szólóban és a Tóth Viktor Tercett-tel együtt is koncertezik. Hollandiából érkezik a Spinifex Quintet, a magyar dzsesszelőadók közül Dresch Mihály, Grencsó István és Geröly Tamás lép fel. Szintén zenél Ferenczi György és a Rackajam vagy a Rutkai Bori és a Specko Jedno is. Emellett folytatódnak a Mediawave-en hat éve sikerrel zajló filmes és zenei workshopok, Ferenczi György, valamint Leena Conquest vezetésével lesz énekes, illetve akusztikus zenei műhely, ezen kívül csángó népi műhely is indul az Erődben.

 
Tags: Hírek

0 megjegyzés

Leave a Reply