You Are Here: Home» Hírek » Jiri Menzel lesz a Titanic zsűrielnöke

Az idén 20 éves Titanic Filmfesztivál 5 helyszínén 74 filmet mutatnak be, amelyből 10 alkotás versenyez a Hullámtörők díjért. A jubileumát ünneplő filmes mustrán a nyitófilm a The Master című Thomas Anderson alkotás lesz, de Kubrick Ragyogását is műsorra tűzik a rendezvényen.

20 évvel ezelőtt, 1993-ban egy moziban 16 filmmel indult útjára a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Mára öt helyszínen –Toldi, Örökmozgó, Uránia, A38-on és Puskin mozi – egy közel 30 fős stáb egész éves munkája eredményeképp 61 egész estés filmet és 13 rövidfilmet tekinthetnek meg az érdeklődők.

Idén is nemzetközi zsűri dönt majd a legjobb filmnek járó díj odaítéléséről, ezúttal a világhírú cseh rendező, Jiři Menzel elnökletével, Morgan Bushe ír producer (Semmit magamról) és Hajdu Szabolcs (Macerás ügyek, Fehér Tenyér, Bibliothéque Pascal) részvételével.

A fesztivál nyitófilmje Paul Thomas Anderson The Master című alkotása lesz, mely egy lelkileg megtépázott háborús veterán (Joaquin Phoenix) és egy karizmatikus vallási vezető (Philip Seymour Hoffman). Paul Thomas Anderson hatodik filmje provokatív portré olyan emberekről, akik a jóról alkotott illúziót kergetik. Joaquin Phoenix és Philip Seymour Hoffman lenyűgöző alakításait a kritikusok és a nézők egyaránt ünnepelték – Phoenix a szerep kedvéért lefogyott, és improvizálhatott a forgatás során. Jonny Greenwood füstös, jazzes filmzenéje tökéletesen illik a sötét, értékvesztett, világháború utáni miliőhöz.

A filmes mustrán dokumentumfilmekből is válogathatnak az idelátogatók. A 237-es szoba Stanley Kubrick Ragyogás című filmjét elemzi egészen meglepő szemszögből. A filmben elbújtatott titkos kódok és rejtett üzenetek köré összeesküvés-elméletek szövevénye épül. A holokausztról szól? Az indiánok helyzetéről? Vagy Kubrick ekképp vallott arról, hogy részt vett a holdraszállás meghamisításában? Ascher keserű humorú, provokatív filmje tényeket és fikciókat vegyít szektásokkal és tudósokkal készített interjúiban, kaleidoszkópszerűen dekonstruálva Kubrick mai napig ellentmondásos klasszikusát. A fesztiválon a dokumentumfilm ihletőjét, a Ragyogást is levetítik.

A rendezvény egyik kiemelt programja, a Zöld Sziget szekció az idén EU-elnökséget ellátó Írországgal szoros együttműködésben valósul meg. Ebben a válogatásban hat film és egy 110 perces rövidfilmfüzér pereg majd a vásznon. A közönség láthat egy lesújtó drámát egy dublini aranyifjúról, egy tengeriszörnyes horror-vígjátékot, egy lakótelepi horrort, egy társadalmi drámát, egy, a belfasti punk-rock legendás alakja, Terri Holey életét bemutató filmet s egy egészestés dokumentumfilmet is.

A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2005 óta versenyfesztiválként is működik. Idén tíz film versenyez a Hullámtörők díjért: az Alija (Alyah) című francia film Pio Marmaï-jal a főszerepben, az ukrán Eva Neymann Kupolás ház-a (Dom s bashenkoy), Cate Shortland mozija, Ausztrália 2013-as Oscar-nevezettje, a Lore, a holland Ricky Rijneke első nagyjátékfilmje, a Csendesek (Silent Ones), a szlovákiai magyar elsőfilmes Prikler Mátyás alkotása, a Köszönöm, jól (Dakujem, dobre), a szintén szlovákiai magyar Mira Fornay második filmje, a Kutyám, Killer (Môj pes Killer), Shane Carruth amerikai rendező Feltörő színek (Upstream Color) című mozija, a finn Aku Louhimies Fekete golyó (8-Pallo) című filmje, Szergej Loznica háborús története, a Ködben (V tumane), valamint az ír Lenny Abrahamson Mit tettél, Richard-ja (What Richard Did) szintén bekerült a versenybe.
Tags: Hírek

0 megjegyzés

Leave a Reply